BLOG #4
INULINA to błonnik, pozyskiwany z korzeni cykorii i korzeni mniszka lekarskiego (Taraxacum).
Należy do grupy włókien roślinnych, które nie są wchłaniane przez ludzkie jelita.
Należy stosować ostrożnie, gdyż nadmierna dawka wpłynęłaby negatywnie na masę lodową.
Jest szczególnie przydatna przy produkcji lodów ubogich w suche składniki jak sorbety czy lody na bazie alkoholu, ponieważ inulina zastępuje część cukrów, zwiększa suchą masę bez konsekwencji względem progu zamrażania.
Inulina zwiększa objętość, ułatwia dystrybuowanie pozostałych składników i utrwala aromat.
Stanowi rodzaj kotwicy, obniża temperaturę mrożenia mieszanki i podnosi o 1-2 stopnie Brix.
Jeśli chodzi o słodycz, to około 1/10 sacharozy, a poziom kalorii to jedna czwarta w porównaniu do zwykłego cukru.